divendres, 29 d’agost de 2014

UNA RUTA PER SOLSONA

Solsona es una ciutat de poc menys de 10.000 habitants capital del Solsonès una comarca amb poc mes de 13.000 habitants. Està rodejat pel municipi d'Olius que amb poc mes de 500 habitants ocupa la seva zona residencial (Pi de Sant Just) industrial e inclós turística (Castellvell).Entrem pel pont sobre el riu Negre, a ma esquerra tenim un bon aparcament davant de la catedral. A ma esquerra de la porta murallada està el pou de glaç, mereix una visita.
Recomano visita catedral, en gran part romànica, amb una de les imatges mes importants del romànic català. La verge del claustre, del segle XII.

A la plaça del Palau Episcopal està l'entrada al Museu Diocesà. Cada dia a les 12 el joc del aigua de la font i les campanes regalen uns instants màgics.
Val la pena visitar el Museu Diocesà, especialment la seva col·lecció d'art romànic i gòtic. El retaule del Sant Sopar de Jaume Ferrer amb la Magdalena sota taula val molt la pena.


Cal deixar-se emportar pels carrers i carrerons de la ciutat: plaça Major, carrer Llobera, la Torre de les Hores, ....O la Plaça de Sant Joan. No deixeu de mirar les taulades, les taulades també val la pena donar una ollada:
El 8 de setembre so les Festes de la Verge del Claustre, amb el Carnestoltes, tenen una granvalor cultural i festiu.

Entre el bestiari treuen a passejar al seu bisbe vestit a l'antiga usança, el poble ho celebra amb una gran xiulada:
A les rodalies està el Parc de la Mare de la Font i el Castellvell.1 comentari:

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...