dimarts, 4 de desembre de 2012

EL PARAL.LEL 1894-1939 Barcelona i l'espectacle de la modernitat


Aquesta exposició explica perquè sorgeix una nova àrea d’espectacles a la ciutat, que fa que el pes de l’eix teatral es traslladi des de la zona de Plaça Catalunya - Passeig de Gracia fins a l’eix Nou de la Rambla - Paral·lel.
També explica com es configuren les noves modalitats d’expressió escènica a partir de dos elements fonamentals: la representació de les formes de vida del Districte V i de les transformacions socials i els seus nous codis de valors; i la penetració de gèneres escènics populars forans i la seva “nacionalització” a partir de la demanda del nou públic.
El Paral·lel esdevé la manifestació mes visible d’un canvi profund en la percepció social del sexe. Un canvi que afecta la societat catalana d’una manera molt transversal i que té a veure amb els estàndards de tolerància envers la ruptura de la moral tradicional.
El Paral·lel és també el lloc on es manifesten les ideologies que mouen les organitzacions polítiques i sindicals de les classes populars. Republicanisme, socialisme i anarquisme s’escampen per la ciutat i sovint tenen un punt de trobada en els teatres on de vegades es fan mítings al matí i espectacles al vespre i a la nit.


 La Exposició es un passeig per aquest popular bulevard des d'els seus inicis fins a la dictadura del general Franco, temps en el que va entrar en una decadència de la que mai s'ha recuperat. El circ, el teatre, el inici del cinema, el cuplet, la comèdia, les drogues o el mon mes marginal apareix en aquesta magnífica mostra que recomano a tothom.Setmana Tràgica
Presencia de Nonell i Picasso a la Exposició:La nit del Paral.lel:


Drogas y lavajes:
 Raquel Meller

Mes informació:

1 comentari:

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...