DARRERES PUBLICACIONS AL FACEBOOK

GAVÀ, EL TROS I LA MUJADA

A Gavà als camps agrícoles nostres els hi diem "tros" i els mesurem a mujades. Una mujada és menys que mitja hectàrea, a ull diem que pot ser una mujada gran (al voltant de 5000 m quadrats) o petita (uns 4000). 


Diuen que "aquesta mesura reflecteix aproximadament la quantitat de terra que poden llaurar un parell de bous en un dia". 

Ara us deixo, marxo al tros de mitja mujada gran a les Sorres de Gavà.



FER PASQUA ABANS DE RAMS

Un eufemisme que s'utilitzava per senyalar que havien existit relacions sexuals abans del matrimoni, general amb resultat d'algun embaràs difícil d'amagar...





GAVÀ I L'OFICI DE BASTER.

El Menut era un cavall guenyo, però bonic, orgullós i presumit. Era l'estrella dels Tres Tombs. Però mai hauria sortit si el baster del poble no hagués posat els dies els seus guarniments. No tothom podia muntar-lo, el Nicasio o el Juanito eren els seus únics genets.


El darrer baster estava al carrer Comte d'Urgell. Ja no recordo el nom, a casa deien que era el sogre del Biscarri. Si li donaves conversa, feia més rapit la feina.




ESCENA GAVÀ, 1981

Alcalde Toni Rodríguez: Leopold Estapé, regidor Treball
President: Estapé?, em sona. Té alguna cosa a veure amb el Joan Estapé que vaig conèixer fa poc al congrés de la Unió de Pagesos?
Jo; clar, és el meu pare. 
President: li dónes records, els espàrrecs eren molt bons.


4 anys més tard es va tornar a repetir una escena similar, i va tornar a fer la mateixa pregunta. El fet curiós és que el meu pare i ell no havien tornat a coincidir.





MONA DE PASQUA.

El meu padrí (l'avi Poldo de Cal Mussolet) em donava la mona de Pasqua de Cal Patuel, la pastisseria del seu germà a Castelldefels. Era de mantega i ametlles, amb un ou de xocolata sobre, similar a la de la foto...



TRES TOMBS

 Tal dia com avui el 1968 sortiem a fer el Tres Tombs a Gavà, era el dia de Sant Antoni Abad....





Comentaris

  1. Com que visc a prop però sóc de fora, amb blogs com el teu, aprenc moltes coses. Una curiositat, la mona de pasqua que dona el padrí o la madrina, a la zona del Baix Bidassoa (Irún, Hondarribia) i el Bortziri (Cinc pobles) de Navarra, que també hi és al Bidassoa, també es celebra però es fa el 25 d'abril, San Marc, i, en comptes de mona li diuen "Opilla de Sant Marc" (En basc, San Markos Opila) opila = pa de pessic. Mmm quin bona l'ametlla torrada.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

QUAN CAN TORELLÓ ERA EL PARTHENON, ANYS 30 A GAVÀ.

NI DINS NI FORA CIUTAT

L’AIGUAT DE SANT RAMON, GAVÀ 31 AGOST 1926