dimarts, 16 d’agost de 2011

FRA DALMAU DE ROCABERTÍ I LA FI DE LA CORONA D'ARAGÓ

La figura d'un dels últims templers va passar a l'ostracisme quan estava cridat a jugar una paper que si s'hagués dut a terme hauria canviat la història dels regnes "cristians", especialment la de la Corona d'Aragó. parlo de fra Dalmau de Rocabertí(1270?- 1325)

 Defensor de la guarnició de Arwad va caure pres dels egipcis. Destinat a ser el successor de Jacques de Molay, la seva figura va ser objecte de múltiples accions diplomàtiques, traïcions i deslleialtats per part de tots els bàndols.

 Ramon Llull aspirava a que amb ell al capdavant es podien unificar totes les ordres militars, posant com a líder a un rei cristià de la Corona d'Aragó, la seva finalitat era aconseguir la supremacia catalanoaragonesa i recuperar els llocs sants.


Jaume II el Just, tenia idees diferents, un cop ser encimbellat ell o el seu fill com REX BALLATOR, embolicar-se amb els egipcis i posar a caldo al rei francès que sempre estava molestant en els interessos de la seva corona.

 Els francesos lògicament ho veien tot molt malament, ningú com ells saben de les millors arts diplomàtiques. Impossibilitar l'alliberament de Fra Dalmau, es van aprofitar de les ambicions del germà del rei Jaume i es van raspallar als templers sense cap mirament.

 Quan Dalmau va ser alliberat la partida d'escacs ja s'havia jugat, per sort per a la corona d'Aragó França es va ficar en la Guerra dels Cent Anys, però la fi de la seva història ja estava decidit.

 El seu cos està enterrat al Monestir de Vilabertran, sota la Creu que Eymeric d'Usall va portar des d'Egipte en una de les missions per alliberar. Mes informació:
http://leopoldest.blogspot​.com/2011/01/un-libro-eume​ric-dusall-el-ultimo.html

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...