dimarts, 23 de novembre de 2010

LA VERGE DEL MIRACLE

El Santuari està format per la Església-Monestir, la Casa Gran i les zones d' hospederia: hotel i cel.les. El monestir està inacabat, al arribar les tropes de Felip V van encautar tots els fons. El origen està en una petita església que es va construir cap el 1.460, ampliada 100 després y la definitiva es de 1652.

La Casa Gran es parale-la a la primera església, amb l'escut d'armes de la casa de Cardona es un edifici de clar estil renaixentista.

El lloc està on la llegenda parla de la Aparició de una Verga amb aspecte infantil. Era 1458. Eren temps d' epidèmies, la gent volia abandonar les terres i anar a la cuitat, els nobles s'hi oposaven. La revolta era imminent, poc desprès va esclatar la Guerra dels Pagesos de Remença. També aquella era una zona en la que cent anys abans havien arribat els "bons homes", els càtars. Els mes poderosos malfiaven dels que vivien en aquella zona, els consideraven "fora de la part de Deu".

No era temps en les que les verges es dediquessin a aparèixer als mortals, estarien ocupades en enviar epidèmies o persecucions a qui no sentís devoció cap a ella o el seu fill. Por ser que per aquest motiu va deixar aquest missatge tan críptic:

"Digues al poble que fasse preocessons, e que les fassen devociosament, e que's confessen e que's convertesquen e que tornen a la part de Déu, e que si'u fan, Déu los ho relevarà. Digue-los que si no'u volen creure, mon fill los ho farà creure. No'y ha infant de quatre anys avant que no trossege lo meu fill."

Creure amb Deu porta la felicitat, però ¿ emancipar-se o anar a ciutat? La solució clara: fer processons i TORNAR a la fe de deu, si no tornaven a la fe tots els mals caurien sobre d'ells.

La imatge de la verge no es la venerada a l' església, tan sols té un altar preferent, de fet fins el seu V Centenari no va tenir un ampli reconeixement públic amb un edicte de Pius XII i la presencia als actes del Bisbe Enrique Tarancón y l' Abat Aureli Maria Escarré.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

HISTÒRIES DE GAVÀ (III PART)

 Tercera entrega amb nous petits escrits meus sobre el Gavà que he conegut.  Rambla Lluch, cap a 1960 Per accedir a la primera part :...