divendres, 29 d’octubre de 2010

EL ROC D'UNA VERGE AMB POCA FEINA

El "Roc de la Verge" és un hemidomen que es troba a la Serra de Sant Gabriel, amaga una història més divertida que màgica.
Diuen que la Verge quan era nena es va donar un tom pel cim amb el roc sobre el cap, seria un dia amb poca feina. Diuen que qui aconsegueixi aixecar-la amb el cap mai més tindrà cefalees. Sabia afirmació, no cal dir-ho més clar, clar que tampoc ho podria explicar.

La temporada en què la verge amb poca feina es va dedicar a passejar-se per la serra de Sant Gabriel va estar a finals del segle XV. Llavors Catalunya vivia una situació d'afebliment polític i econòmic, agreujat per les revoltes pageses i les epidèmies de la pesta.

El Roc té prop de 3,5 m de llargada per 1,5 d'amplada, el gruix pot ser d'uns 40 cm. Fins als anys 50 hi portaven a la verge en processó, lloc que consideraven miraculós.

Es tracta d'un Hemidolmen del 2.000 abans de JC., la llosa es troba al seu costat. Els seus moviments posteriors dificulten saber la seva original orientació.

Era el lloc ideal per portar algun xicot nouvingut al santuari a caçar "tamarros" a mitjanit i deixar-lo ben remullat. També era un gran observatori del cel, on veure el camí de Sant Jaume o la pluja d'estels per Sant Llorenç.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

DARRERES PUBLICACIONS AL FACEBOOK

GAVÀ, EL TROS I LA MUJADA A Gavà als camps agrícoles nostres els hi diem "tros" i els mesurem a mujades. Una mujada és menys que ...